Zonguldaklilar


-???-

Kan Kanseri Kampanyasi

Dernek > altsayfalar

DERNEGİMİYDEN İLİK NAKLİ İÇİN KAN KAN BAGIŞI KAMPANYASI.

Dernek Başkanı Erol Yukarıbaş'ın açılış konuşması:

Bizim cevremizde kan kanserinden vefaat eden bircok insanlarımız var. Bu teklif ise, bir Zonguldaklı arkadaşımız ve ay zamanda derneğimizin üyesin den geldi, kendiside ikiz kardeşini bu hastalıktan kaybetmiş idi. Bu üyemizin sayesinde Essen Unüversite hastanesinde, ilik nakli bölümü başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı ile bizleritanıştırdı. Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı'dan rica ettik kan kanseri üzerine bir konferans vermesi için, sağolsun bu teklifimizi kabul etti ve konferans sonunda Zonguldaklılar Derneği olarak bir kampanya düzenlememizi rica etti bizlerden. Edindigimiz bilgilere göre Almanya'da her 45 dakikada bir kişi ve dünya'da ise binlece insan lösemi yani kan kanserine yakalanmakta. Bu çok pahalı bir tedavi gerektiren bir hastalık ve kurtuluş yolu ilik veya kökhücre nakili olması gerektiriyor. Nakil olması içinde bagışcı olması gerekli. Bagış yapanların kanlarının bilgileri bir ilik bankasında toplanmakta, bizler ise bunlardan biri olan DKMS ilik bankası ile temasa gectik. DKMS ise bagışcılardan kan 5 ml kan alıp, analiz ettik den sonra bankasında saklıyor. Bu hastalıga yakalanan hastalar için nakil gerektiğinde kan bankaları ile irtibata gecip uygun bağışcı aranmakta, uygun olan birisi oldugunda ise bagışcı ile irtibata geciliyor, size uygun bir hasta var bagışcı olmak istiyormusunuz diye sorulduktan sonra nakil gercekleşiyor. Prof. Dr. Ahmet Elmaağaçlı'nın acıklamasına göre kan'ın uyması eknik kökene ve genetiğe bağlı oldugunu vurguluyor. Almanya'da bir alman hastaya rahatlık ile bağışcı bulduklarını ve Türk hastalarda ise çok zorluk cektiklerini söylüyor. Bunun nedeni ise Almanlar'da çok bagışcı olduğu ve bizim vatandaşlarımız bu konuda cok duyumsuzuz, anca başımıza bir hastalık geldiğinde eyvah diyoruz. Zonguldaklılar Derneği yşnetim kurulu olarak ''Türk hastalarımızın uygun ilik bulması bir şansızlıkmı'' diyerek, bu sosyal sorumluluk diyerek bu kampanyayı yapma kararı aldık. Bugün burada verecegimiz 5 ml kan örnegi ile bir kişinin hayatını kurtara bilirisek ne mutlu bizlere, ayrıca hastalarımıza bir umut ışığı olacagımızı düşünüyoruz Zonguldaklılar Derneği olarak. Ayrıca bölgemizdeki Doktorlarımız'dan Dr. Selehattin Günay, Dr. Cevdet Demir, Dr. Aydın Gegek, Dr. Metin Özyurt, Dr. Reinhard Ellebrecht, Dr. İlker Kavuk, Dr. Ayhan Yavuz, Dr. Ayşe Tuncay Deliacı, Dr. Sayed Moinipour, Dr. Diagonidis, Dr. Hasan Özesenlik ve İlhan Bükrücü elemanları ile bizleri destekliyorlar, sizlerin ve medya önünde hepsine bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca bu kampanya için bizlere sponsor olanlara ve her etkinliğimizde bizlere bu salonu tahsis eden AWO Bismark dan Ali Gürcan'a da teşekkürler.

Prof. Dr. Ahmet Elmağaçlı'nın konuşması:
Prof. Dr. Ahmet Elmağaçlı Essen UNI Kiliniğin'de kemik iliği bölümünde kemik iliği nakli yapmakta
ve 18 yıldır kemik iliği nakli ile ugraşmakta.


Degerli Zonguldaklılar Derneği başkanı, yönetimkurulu, Doktorlarımız, hemşehrilerim. Bildiğiniz gibi Türklerin arasında Lösemi / Kan Kanseri hastalar'ın sayısı çok yüksektir. Bu hastalarımıza ilik nakli son tedavisi veya şansı olur kurtula bilmesi için. Türk hastalarımıya nakil yapabilmek için bağış yapacak verici türk vatandaşlar şartır. Aileden cogu zaman uygun ilik bulunamamakta, bulunamadığı zaman aile dışından vericiye ihtiyaç duyulmakta. Uygun verici bulmakta çok zorluklar çekiyoruz, çünkü doku testi uyması çarttır. Bu testler genetik ve dokutestlerin değişik oldugundan biz türk vericisi bulamıyoruz. Cünki dünyada 15 Milyon gönüllü verici bilinmekte, bunların en fazlası Amerika ve Almanya'dan. Almanya'da 3 ile 4 Milyon arasında verici var. Türkler'de ise şuan 50 bin'in aşagısında. 50 bin vericinin türk hastalara uyması çok az, bu nedenle türk hastalarımıza uygun verici bulamıyoruz. Verici bulamamak demekki, ilik nakli yapılamaz yada çok zor şartların altında yapılan nakilde hastalar için çok büyük tehlikedir. Hastalarımızın kurtulması için çok türk verici sayısına ulaşmamız gerekiyor. Sizler bu kampanyaya katıldıgınız için çok teşekkür ediyorum ve sizler ile gurur duyuyorum ve Zonguldaklılar Derneğine çok teşekkür ediyorum.

İlik nakli iki çeşit yapılmakta.
Birincisi ilik kökhücre bagışıdır. Bu nasıl olur? Bagışcıya 3-4 gün önce bir ilac verilir, bu ilac vucutda olan bir bakteridir ve iğne ile bagışcıya verilir, hic bir yan etkisi olmayan bir bakteridir. Böylelik ile ilik hücreler kemikten kana dökülür, kana döküldükten sonra basit bir yol ile, aynen dialis gibi kana dökülen kök hücreler alınıp toplanıyor. Böylelik ile ne anesteze nede kalca'dan iğne ile ilik bagışı alınması gerekmiyor. Bu sayede çok bir basit şekilde kana dökülen kökhücreler toplanıp böylelik ile bağış gerçekleşiyor.
İkinci yol ise: Arka kalcanın kemiğinden anastesi altında iğne ile ilik toplanıyor. Bu yöntem % 10 gercekleştiriliyor ve en son care olarak yapılmakta.

Gönüllü verici nedemektir:
İlik tutması için doku testi yapılar. Yani genetik faktörler aranır. Bunun yapıla bilmesi için vericiden 5 ml kan alındıktan sonra genetik tesk yapılır. Hastanın doku testi verici ile uydugunda verici anca verici ola bilir. Verici oldugunuzda bunun vericiler için bir tehlikesi varmı diye soruldugunda, hayır verici için hiç bir teklikesi yoktur. Bu basit bir yol ile yapılır. Kemik iliğinden kana dökülen kök hücreler bir kac saat icerisinde hastaya verilir ve böylelik ile bir hastanın hayatını kurtarmış olur sunuz. Kan bagışı bilindigi gibi kan gruplarına (A, B, C ...) göre yapılır. İlikte ise dku testine göre yapılmakta, ancak milyon çeşit doku testi oldugu için anca bir kişi bir hastaya ilik vere bilir.Bu neden ile uygun verici bulmada cok zorluk cekiyoruz. Sizler bagışcı olursanız, bizim sadece verici sayımız yükselmez, ailenizde, arkadaşlarınızda veya cevrenizde bu hastalıga yakalanların için hazır verici bulunmuş olursunuz. Ayrıca verici sayısının yükselmesine vesili oluyorsunuz.


-???- | -???-